Alle Nederlandse wijngaarden in kaart Ontdek de mooiste wijngaarden van Nederland Informatie over rondleidingen en proeverijen Alle Nederlandse wijngaarden in kaart Ontdek de mooiste wijngaarden van Nederland Informatie over rondleidingen en proeverijen
  1. Wijngaard Gids
  2. Wijngaarden in Zeeland

Wijngaarden in Zeeland

Zeeland, met zijn uitgestrekte kustlijn en unieke zeeklimaat, is misschien niet de eerste regio waar je aan denkt als het gaat om Nederlandse wijnbouw. Echter, de afgelopen jaren hebben wijnmakers in Zeeland laten zien dat deze provincie, ondanks de uitdagingen van het klimaat en de zilte grond, uitzonderlijke wijnen kan produceren.

Het Zeeklimaat

Zeeland’s maritieme klimaat zorgt voor milde winters en verkoelende zomerbriesjes, wat een langzame rijping van de druiven mogelijk maakt. Dit resulteert in wijnen met een fijne zuurgraad en uitgesproken aroma’s, vaak met een vleugje mineraliteit door de nabijheid van de zee.

Zilte Gronden

De zilte bodem van Zeeland geeft de wijnen een uniek karakter. Vooral de witte wijnen en mousserende wijnen van de regio staan bekend om hun frisheid en complexiteit, die onmiskenbaar worden beïnvloed door de zee.

Enkele Wijnmakerijen

Terwijl de wijnindustrie in Zeeland nog in opkomst is, zijn er al enkele wijngaarden die aandacht verdienen:

  • Wijngaard De Kleine Schorre in Dreischor is een van de bekendste van Zeeland en legt de focus op druivenrassen die ook in de Elzas veel voorkomen, zoals Auxerrois en Pinot Gris.
  • Wijndomein En Passant gelegen in de pittoreske omgeving van Zeeland, is Wijndomein En Passant een voorbeeld van moderne Nederlandse wijnbouw. De naam ‘En Passant’ weerspiegelt de gedachte van het voorbijgaan en genieten van het moment, en dat is precies wat dit wijndomein beoogt met zijn wijnen.
  • Wijngaard ’t Biezenhof staat bekend om zijn passie voor wijnbouw en zijn streven naar perfectie in elke fles. Gelegen in het hart van Zeeland, biedt deze wijngaard een combinatie van traditionele en moderne wijnbouwtechnieken.

 

De provincie Zeeland, hoewel niet traditioneel geassocieerd met wijnbouw, heeft bewezen dat het een regio is met veel potentieel. De unieke combinatie van het zeeklimaat en de zilte bodem geeft de wijnen uit Zeeland een onderscheidend karakter dat zowel kenners als nieuwkomers zal aanspreken.

Wijndomein En Passant

Weltevredendijk 1, 4438 NJ, Driewegen
Bekijk Wijndomein En Passant

Wijngaard ’t Biezenhof

Biezenstraat 40, 4529 JK, Eede
Bekijk Wijngaard ’t Biezenhof

Wijnhoeve de Kleine Schorre

Zuiddijk 4, 4315 PA, Dreischor
Bekijk Wijnhoeve de Kleine Schorre